- Vad är grädde? (processen kring grädde)
- Hur kommer grädden till kon?
- Kan man göra grädde av all mjölk?
- Vad innehåller mjölk som är så nyttigt?
- Har alla däggdjur mjölk? Hane/Hona
- Hur separerar man grädde och mjölk?
- Vad innehåller mjölk för strukturer?
/ Basgrupp 5A
Handledning 2 – Biologi
SvaraRaderaHur grädden kommer till kon?
Produceras i mjölkkörtlar, ombildade svettkörtlar. Körtlar som är bildade i huden. Mjölken produceras i dessa celler, går åt mycket blodkärl.
Vad är grädde? Hur separerar man grädden från mjölken?
Grädden består av vatten, proteiner, fetter och sockerarter. Innehåller näringsämning som barnet behöver. Grädde är fettet i mjölken som separeras från mjölkvätskan. Om mjölken står ett tag flyter fettet upp, fett har lägre densitet än den övriga mjölken. Grädden skrapas sedan av. När mjölken kommer ur kon är den mellan 5-8% fet. Fetthalten beror på koart och tid på året. Människomjölk har lägre fetthalt. För att göra grädde måste mjölken vara en viss fetthalt därför kan man inte göra mjölk av alla däggdjurs mjölk. All mjölk har inte förmågan att separera sig. Alla klövdjurs mjölk kan man separera dvs göra grädde av.
Mjölkens strukturer = mjölkens innehåll.
Har alla däggdjur mjölk? Hane/hona?
Alla däggdjur har mjölk. Det är det som gör att ett däggdjur är ett däggdjur. Tre egenskaper, diar sina ungar (producerar mjölk), har hårstrån och fördröjd tandutveckling. Hänger ihop med att man blir diad. Även olika sorters tänder. Alltid honan som ger mjölk, hanen har mjölkkörtlar men det kommer ingen mjölk. Hypotetiskt skulle man nog kunna få hanar som diar, med kvinnohormoner. Hanans mjölkkörtlar syns inte hos alla.
Vad innehåller mjölk som är så nyttig?
Innehåller vatten, kalk, proteiner, fetter etc. Innehåller massa småämnen, mineraler och spårämnen. Har allt som krävs för att bygga en djurunge, även människobarn. Råmjölken innehåller saker som är viktiga för immunförsvaret. Man kan dock klara sig utan råmjölken. När kor kavlar får de råmjölken. Sedan får kalven ersättning, vi ska ha kons mjölk istället. Mjölkproduktionen slutar när ungen slutar diar, men fortsätter man mjölka korna stimulerar man produktionen. Den minskar efter ett tag och då befruktar man kon igen.
Har alla däggdjur mjölk? Laktosintolerans?
Människan är det enda djuret som dricker mjölk i vuxen ålder. Kulturellt betingar, främst i västvärlden. Laktosintolerans uppstår för att vi inte är konstruerade att dricka mjölk, har svårt att bryta ner mjölkproteiner och sockerarterna. Vi upprätthåller enzymsystemen i magtarmen genom att dricka mjölk hela tiden men hos några funkar inte detta alltid, då blir man laktosintolerant. Kroppen vänjer sig.
Kylförvaring förr?
Man tog mjölk varje dag. Mjölk kom hem om man inte hade kosor. Man fick dricka den direkt. Man syrade mjölken för att den skulle hålla längre, fil och yoghurt.
Kall och varm grädde?
Kall grädde är lättare att vispa än varm. Luftblåsorna hålls uppe av protein och fettet i mjölken, mer elastiska när de inte är så kalla. Vispar man grädde blir det ett skumbad, kan jämföras med detta. Grädden är ett skum direkt när den vispas, när den får stå försvinner skummet.
/hela basgrupp 5a