Frågor handledning 3 (fysik)
- · Hur är luften uppbyggd?
- · Hur kommer luften in i grädden när man vispar?
- · Vad händer med luften när den kommer in i grädden?
- · Påverkar kallt eller varmt grädden när man vispar?
- · Vad är det som har fått tekniken att utvecklas i den riktningen det gjorde? Hur har forskningen kring luften påverkat teknikens utveckling (vispar)?
- · Hur fungerar elektroniken i elvispen?
Anteckningar från handledning 3.
SvaraRaderaLuftens uppbyggnad. Syrgas och kvävgas, lite vattenånga. (vid 20 grader ute är det ungefär 20 g vattenånga, 10 grader, 10 g vattenånga. En kubikmeter luft väger bara ca 1 kg. Övertyga barnen att luften finns, abstrakt at förstå. Balansvåg med ballonger, gör hål på ena, då ser man att luft väger något.
Hur luften kommer in i grädden. Han tror att när man får fart på luftens molekyler blir det ett undertryck på grund av vispen. Gräddens tryck är lågt och drar därför in luften. Låg och högt tryck då dras det alltid mot det låga. Det måste vara lägre tryck. Varför? Vispen som sätter fart på trycket. Luft i rörelse har lägre tryck än stillastående tryck.
Blåsa över ett papper, det blir lägre tryck över pappret än under vilket för att pappret åker upp. Luft med fart = lägre tryck.
Storleken på luftbubblorna avgör trycket.
För att bygga en elmotor krävs en magnet + och -. Och en motsvarande stav också med magnet. Magneterna rör sig beroende på varandra. Om man kör ström genom magneterna blir det en ledare. Ström genom en tråd blir en magnet. En annan magnet nära en annan påverkar varandra. Tråd med ström genom, en annan magnet, permanentmagnet, då påverkar de varandra och det snurrar. En dansk som kom på detta – Örstedt 1820 med hjälp av en kompass som han upptäckte påverkade andra magneter.
Örstedt kom på detta och med hjälp av den tekniken kunde man komma på motorn.
Man kan göra en spik magnetiskt genom att gnida en magnet mot den. Magneterna i spiken hamnar då ”rätt” och kan då fungera som en magnet.
/hela basgrupp 5a