Istiden
En period i jordens historia är istiden. Dess kännetecken är att stora landområden var täckta med is (glaciärer). Istiden består av flera tidsperioder, totalt åtta då isen har smält en del och sedan blivit mer igen. Den senaste istiden i Nordeuropa är weichselistiden som varade för cirka 115 000 till 11 500 år sedan. Fram till cirka 70 000 år sedan blev klimatet måttligt kallt och inlandsis förekom endast under kallare faser framför allt i norra och mellersta Skandinavien. För ungefär 70 000 till 25 000 år sedan var istidens huvudfas. Det var då som den hade sin största utbredning. För ungefär 17 000 år sedan började delar av Sverige att smälta fram. 8500 år före Kristus var medeltemperaturen som nu och därmed var istiden officiellt över. De sista resterna av glaciärisen smälte bort under det följande årtusendet. Viss forskning visar på att hela jorden en gång för 650 miljoner år sedan har varit täckt av glaciärer. En glaciär är omsatt av is och snö som är satt i rörelse av sin egen tyngd. Glaciärer utgör jordens största resurs av sötvatten och den näst största ansamlingen vatten efter oceanerna. I Östantarktis finns världens största glaciär. Man har även hittat flyttblock (stora stenblock som har transporterat med hjälp av is) i namibiska öknen som bekräftar den teorin om att hela jorden har varit täckt av is. Under de två senaste geologiska tidsperioderna (pleistocen och holocen) har många omfattande glaciärbildningar uppstått.
Man kan hitta olika spår av istiden bland annat i form av isräfflor som är spår av glaciärer. Det är sten och block i glaciärens botten som bildar repor när glaciären förflyttar sig som är bara ett par centimeter djupa. Dock finns exempel där räfflorna är djupare. Från den senaste istiden finns avlagringar som till exempel Brösarps backar som ligger i östra Skåne. Området är bland annat känt för sin flora. Cosquergrottan som är en undervattens grotta som ligger i södra Frankrike. Grottöppningen lades under vatten när havsytan steg över 120 meter. Det var Henri Cosquer som hittade grottan år 1991. Sundet som skiljer Storbritannien från det europeiska fastlandet och är förbindelsen mellan Atlanten och Nordsjön är den Engelska kanalen. Sundet är ungefär 600 kilometer långt. Efter den senaste istiden var sundet torrlagd och den öppnades för ungefär 8000 år sedan.
Biotoper
Biotop är en biologisk term för en typ av omgivning eller utrymme där vissa växt eller djursamhälle hör hemma. Egenskaperna för en biotop är att vissa organismer trivs bättre än andra och påverkar på så sätt vilka djur och växter som lever i området. De organismer som liver i biotop kallas biocenos. I Sverige som är ett industriellt utvecklat land är biotoperna påverkade av mänsklig verksamhet och många biotoper är resultat av den verksamheten. Biotoper kan till exempel vara äng, lövskog, insjö, myrar, våtmarker och hällmark. Biotopens karaktär avgörs beroende på vindrörelse, ljus, temperatur, vatten, mineralämnestillgång, levande organismer, konkurrenter eller rovdjur. En biotop kan innefatta många olika växt och djur arters livsmiljö.
Det som gör att biotoper förändras är framför allt för att det ska kunna utnyttjas till något annat eller användas på ett mer ekonomiskt sätt. Även att det har skett en framväxt av kulturlandskapet och ändrade metoder inom jord och skogbruk, har gjort att variationsrikedomen minskat. Många arter får svårare att hitta lämplig biotop eller rätt kombination av biotoper. Som det ser ut nu så är det framför allt att det moderna skogsbruket har gjort att en minskning har skett bland gammal skog, döda träd och lövträd och därför har även en minskning skett bland de arter som är beroende av sådan skog. En annan anledning till förändring är igenväxning av sjöar och läckage av näringsämnen från tätorter och jordbruk som har lett till övergödning och igenväxning. Klimatet påverkar också genom att det finns risk för att det sker en onaturlig ökning av medeltemperaturen på grund av ökning av växthusgaserna just nu. En ökning med bara några grader kan innebära att många biotoper förändras till exempel ökenspridning på grund av torka och avsmältning av isar som leder till översvämningar.
Referenser
http://www.bioresurs.uu.se/myller/pdf/biotoper.pdf
http://www.ne.se/biotop
http://www.ne.se/br%C3%B6sarps-backar?i_h_word=istiden http://www.ne.se/cosquergrottan?i_h_word=istiden
http://www.ne.se/engelska-kanalen?i_h_word=istiden
http://www.ne.se/istider
http://www.ne.se/weichselistiden?i_h_word=istiden
http://www.tacitus.nu/historisk-atlas/skandinavien/istiden.htm http://sv.wikipedia.org/wiki/Biotop
http://sv.wikipedia.org/wiki/Glaci%C3%A4r
http://sv.wikipedia.org/wiki/Isr%C3%A4fflor
http://sv.wikipedia.org/wiki/Istid
/Jenny Nylund Karlsson basgrupp 5 (5a)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar