måndag 4 april 2011

Liv och energi!

LIV
Mjölk är ett sekret som bildas i mjölkkörtlarna hos däggdjur. Mjölken ska täcka näringsbehovet hos en nyfödd. Mjölken hos en ko innehåller närande protein, socker, fett och 14 av 18 viktiga vitaminer och mineraler. Mjölkens sammansättning varierar vid olika tillfällen. Råmjölken (kolostrum) är den mjölk som finns de första dagarna efter kalvning, den skiljer sig från den vanliga mjölken genom att innehålla betydligt större mängder proteiner, antikroppar och antibakteriella ämnen. Råmjölk är hos många djurarter av stor betydelse för den nyföddes infektionsskydd.

Kalven diar de första 6 månaderna. Den allra första mjölken, som kalven får, är mycket viktig. Efterhand börjar kalven själv att beta och slutar nu dia. Vid c:a ett års ålder är kalven stor nog att klara sig själv. Hos mjölkkor skiljer man kalven från kon, så snart den fått råmjölken. Kalven uppföder man med flaska, medan man mjölkar kon och säljer dess mjölk. En ko kan ge mjölk i 10 månader efter att den har kalvat.

Energi
Alla däggdjur kan producera mjölk, och den utgör födan till ungarna under deras första tid. Mjölk består av vatten, fett, protein, socker (mjölksocker) och olika mineraler, bland annat kalk. Även om mjölk innehåller i stort sett samma ämnen hos till exempel en säl, en ekorre och en människa, så är det ganska stor skillnad på sammansättningen hos olika djur. Mjölk från en säl innehåller nästan 50 % fett, medan fettet i komjölk ”bara” innehåller cirka 4 % fett.
Den mjölk som används som livsmedel är vanligen mjölk ifrån nötkreatur, men mjölk från till exempel get och buffel används också, framför allt till osttillverkning.
I Sverige har vi alltid haft en stor mjölkproduktion och konsumtionen av mjölk och mejeriprodukter är därför stor jämfört med andra länder.
Vårt behov av näring som protein, vitaminer och mineralämnen är ungefär lika stort hela livet. Mjölk och mjölkprodukter är våra absolut viktigaste kalciumkällor. Kalcium bygger tillsammans med vitamin D och kroppens rörelser genom motion och fysisk aktivitet upp skelettet.
Källor:

http://www.menyse.com/3.11849/varufakta/om-mjolk

http://www.dolceta.eu/sverige/Mod8/IMG/pdf/faktablad_-_mjolk_och_mejeriprodukter.pdf

http://svenska-djur.se/sv%C3%A5r/djur/Ko/alla%20avsnitt/

http://www.arla.se/default____17571.aspx


// Therese

1 kommentar:

  1. Jag har hittat lite fakta om mjölken och dess betydelse för vårt liv i relation till Thereses inlägg.

    Forskare från Sverige och USA har kommit fram till att mjölken ger minst dubbelt så mycket näring i förhållande till den klimatpåverkan den ger. Under ett av våra handledningstillfällen fick vi dock reda på att det inte är många i världen som dricker mjölk på det sättet vi gör i Sverige. Studier som gjorts i Sverige visar att mjölk är en självklar produkt som finns i våra hem. Kanske borde fler länder ta efter oss? Enligt samma undersökning framkommer det att läsk ger störst påverkan på klimatet. Mjök är vårat mest näringsrika livsmedel och studier visar att bidrar till stora delar av svenska folkets näringsintag, bland annat innehåller mjölk den viktiga mineralen kalcium som bidrar till att bevara skelettet. Vidare är mjölk bra till:

    • Mjölk bygger upp och skyddar ett starkt skelett
    • Mjölk skyddar tänderna
    • Mjölk motverkar hjärt-kärlsjukdom
    • Mjölk motverkar högt blodtryck
    • Mjölk motverkar njursten
    • Mjölk som återhämtningsdryck

    Det finns hela 18 av de 22 viktiga näringsämnen som vi behöver få i oss i mjölk. Livsmedelsverket rekommenderar oss att få i oss 5 dl mager mjölk eller andra mjölkprodukter per dag.

    http://www.svenskmjolk.se/Mjolkgarden/Klimatsmart-svensk-mjolk/Mjolk--naringsrikt-och-klimatsmart/
    http://www.svenskmjolk.se/Mjolk-smor-och-ost/Mjolk/
    http://www.svenskmjolk.se/Mjolk-smor-och-ost/Naring/Rekommendationer/Livsmedelsverkets-rekommenderar-5-deciliter-mager-mjolkmjolkprodukter-per-dag-/
    http://www.svenskmjolk.se/Mjolk-smor-och-ost/Mjolk/Positiva-effekter-av-mjolkkonsumtion--en-forskningssammanstallning/

    SvaraRadera