Mjölk
Mjölk är en vätska som kommer från däggdjurshonors mjölkkörtlar, den är avsedd som näring till deras ungar i början av livet. För att kon ska kunna producera mjölk måste den få minst en kalv varje år eftersom hon knappt producerar något efter
Innan mjölken åker till butikerna behandlas den i olika steg. Den genomgår separering då grädden frånskiljs så att det endast blir skummjölk kvar, standardisering där man tillsätter eller tar bort fetthalt i mjölken så att man tillverkar till exempel mellanmjölk och lättmjölk. Homogenisering där fettpartiklarna finfördelas så att inte mjölken skiktar sig, vitaminisering och pastörisering där man dödar bland annat bakterier som är skadliga.
Före den industriella revolutionen i Sverige så var mjölkproduktionen väldigt begränsad. Det var nästan bara ost och filmjölk som kunde expoteras längre sträckor utan att bli dåliga. Den färska mjölken använde man bara för hushållet. I Sverige blev mjölkindustrin mer framgångsrik under 1900-talet på grund av att modernare metoder användes så som pastörisering och förpackning.
källa: http://sv.wikipedia.org/wiki/Mj%C3%B6lk
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar