onsdag 30 mars 2011

Seminariet Etik 29/3-11

Här följer kortfattat vad vi diskuterade i punktform:

  • Vi diskuterade de tre aspekterna: moraliska reaktioner, normer för korrekt handling och etiska reflektioner.

  • Vi tog upp det etiska perspektivet, varför vi valde ett visst innehåll. Vi ville ha ett innehåll som knyter an till barnens vardag och något som barnen kan känna sig delaktiga i. Vi tog även upp lite om styrdokumenten.

  • Vi diskuterade innehållet som vi valt att arbeta med med fokus på etik.

  • Vi diskuterade också att det är viktigt att veta ifall ett barn har varit med om en hemsk händelse eller situation, för att var beredd på vad som kan dyka upp i barnets handlande eller samtal för att lättare kunna bemöta det på ett bra sätt.

  • Att olika religioner kan se på saker på olika sätt, och att det är viktigt att vara medveten om att det ofta finns barn med olika religioner i ett klassrum.

  • Att vi som människor kan ha olika normer för vad vi anser är korrekt att göra i olika situationer.

Alla i basgruppen var närvarande vid seminariet.

2 kommentarer:

  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  2. Intressanta punkter ni har diskuterar tycker jag.$ :) Ni diskuterade olika religioner i klassrummet vilket även min basgrupp gjorde. Jag tycker det är väldigt intressant hur skolorna hanterar de olika religionerna. På mina VFU platser går barnen till kyrkan både under jul och vid skolavslutningar, hur gör de barn som inte vill gå med eller till och med inte får? Hur brukar era skolor göra? Mina erfarenheter från skolor och förskolor är att de ofta diskuterar och lär sig om de Svenska traditionerna både kyrkans och andra men jag finner att de borde diskutera andra religioner mer, då de oftast enbart ge ytlig kunskap om andra religioner och även kulturer. Vad tycker ni? I Lgr 11 står det på flera ställen att barnen skall lära sig andra livsstilar, vilket innefattar religion samt kulturer o.s.v. Ett citat ur Lgr (2001, sid 11) kan samspela i möten med andra människor utifrån kunskap om likheter och olikheter i livsvillkor, kultur, språk, religion och historia. Jag tycker att det skulle vara roligt att skolorna/förskolorna skulle ha tema religion/kultur och få äta deras mat samt kanske till och med uppleva deras traditioner. Men då kommer etiken in, accepterar alla föräldrar att barnen får testa på olika religioner, det är frågan?! :)

    Referenser
    Utbildningsdepartementet. (2011). Läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet, Lgr 11. Västerås: Fritze

    Med vänlig hälsning
    Lovisa Johnsson Basgrupp 8A

    SvaraRadera